URGENT

La dessalinitzadora de la Tordera es posarà en marxa entre 2028 i 2029

Compartiu aquesta història

La sequera ha accelerat les inversions per millorar i construir noves potabilitzadores i dessaladores per aprofitar al màxim l’aigua dels rius.  És el cas de la dessalinitzadora de la Tordera.

Fa uns dies, informàvem sobre la forma en què s’hauria de pagar aquesta ampliació, tot i que encara no estava aprovada. Ara, però, ja és oficial després de l’acord fet entre David Mascort, conseller d’Acció Climàtica, i Teresa Ribera, ministra de Transició Ecològica, en la reunió que van mantenir dilluns. 

L’ampliació d’aquesta planta, juntament amb la de El Foix, suposarà una inversió d’un 500 milions d’euros que pagarà el govern espanyol, però que la Generalitat haurà de tornar en un termini de 30 anys. Concretament, el govern espanyol finançarà la dessalinitzadora amb un préstec del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. 

Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, aquests fons del Pla de Recuperació estan subjectes al principi europeu de recuperació de costos, de manera que no es tornaran amb recursos consignats als pressupostos ordinaris de la Generalitat, sinó amb els ingressos obtinguts mitjançant el rebut de l’aigua que paga la ciutadania. 

La intenció és licitar l’ampliació de la nova planta a Blanes aquest any, començar les obres al 2025 i que entri en funcionament entre el 2028 i el 2029. Precisament, fa uns dies diversos alcaldes, diputats i regidors de la zona van visitar la dessalinitzadora de la Tordera per conèixer les instal·lacions i la futura ampliació de l’equipament. És el cas de l’alcaldessa de Malgrat de Mar, Sònia Viñolas, i de l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics