URGENT

La pluja deixa 80 litres/m2 en una setmana a Palafolls

Compartiu aquesta història

El darrer episodi de pluges, iniciat la passada setmana, ha deixat de moment 80 litres per metre quadrat a Palafolls, els 6 darrers ahir mateix a la tarda amb una forta tormenta que va deixar aigua i pedra en menys d’una hora.

La pluja generalitzada d’aquests últims dies han permès tornar a veure La Tordera amb cabal superficial fins la desembocadura, cosa que feia molts mesos que no es veia.

Aquest episodi dona una mica d’oxigen a les reserves d’aigua del país, que han aconseguit remuntar i arribar al 21% de la seva capacitat.

Les precipitacions, que al llarg de dilluns van arribar a superar els 100 litres per metre quadrat en punts del Baix Llobregat i el Vallès, i, han situat els pantans del sistema Ter-Llobregat, del qual depèn Palafolls, en el 22%.

Feia 7 mesos que les conques internes del país no assolien aquest llindar del 22% de reserves d’aigua i que està molt per sobre del que marca l’actual límit de la fase d’emergència per sequera. Un escenari que podria portar el govern a aixecar les actuals restriccions ben aviat.

Tot i mantenir un discurs prudent, el govern no descarta aixecar la setmana que ve l’estat d’emergència per sequera si les reserves dels embassaments continuen pujant per la pluja i el desgel.

La decisió final es prendrà en una reunió, prevista per a la setmana vinent, de la comissió interdepartamental de sequera que encara, això sí, no té data confirmada. David Mascort és el conseller de Medi Ambient de la Generalitat.

Mascort ha advertit que volen treballar amb escenaris a mitjà termini i estar segurs que, si aixequen l’emergència i les restriccions que implica, no hauran de fer marxa enrere al cap de pocs dies. Cal recordar que el mateix pla de sequera recomana, per sortir de l’emergència, acostar-se al llindar de sortida de l’excepcionalitat, que és de 165 hectòmetres cúbics de reserva i actualment estem als 148.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics