URGENT

Palafolls promou la integració del Maresme en el projecte del Vescomtat de Cabrera

Compartiu aquesta història

Ja fa set anys que el Consell Comarcal de La Selva ha impulsat un producte cultural i turístic al voltant del Vescomtat de Cabrera, una jurisdicció medieval que aglutinava gran part dels municipis de la comarca veïna, però també pobles d’altres comarques veïnes, com ara Palafolls.

De fet el nostre castell va ser una de les peces claus del Vescomtat de Cabrera, però com la resta de vestigis i municipis que no estan a La Selva, han quedat fora d’aquest producte cultural que posa en valor aquest llinatge feudal que va governar, en el seu màxim apogeu, una part important de Catalunya.

Ara Palafolls vol que la comarca del Maresme també estigui representada en aquest projecte, i per això ha impulsat una trobada dels principals municipis maresmencs de l’antic vescomtat, entre ells Malgrat, Santa Susanna, Pineda o Canet, i el mateix Consell Comarcal del Maresme, juntament amb el Consell de La Selva, per intentar ampliar el projecte als pobles maresmencs més significatius del Vescomtat. Ho explica Fèlix Bota, arxiver de Palafolls.

La trobada es farà aquest dilluns al Consell Comarcal del Maresme, a Mataró, i alguns dels municipis convidats ja han mostrat interés en la iniciativa que fa anys que es duu a terme a La Selva.

El vescomtat de Cabrera fou una de les senyories feudals més importants de Catalunya des del segle XI fins el segle XIX, que s’estenia per la major part de l’actual comarca de la Selva i per algunes àrees del Maresme, el Vallès Oriental i Osona. Durant molts segles va funcionar com un veritable estat, amb la seva administració, la seva fiscalitat i fins i tot el seu propi exèrcit.

El projecte iniciat des de La Selva vol posar en valor, conceptualizar i crear una oferta cultural i patrimonial al voltant del ric llegat estès per tot el territori de l’antic vescomtat amb castells, cases fortes, nuclis antics, monestirs, centres de culte. 

També s’ha posat en marxa un espai d’interpretació al Castell de Montsoriu i un altre a Arbúcies.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics