URGENT

Els diables de PLF recullen signatures per aturar una normativa europea que fa perillar els correfocs.

Compartiu aquesta història

El Parlament Europeu ha aprovat una normativa per regular el mercat i l’ús d’articles pirotècnics. Una llei que podria fer desaparèixer els correfocs i les revetlles de Sant Joan tal i com les coneixem.

L’objectiu de la normativa europea és augmentar la seguretat dels consumidors i contribuir a reduir el número d’accidents i la seva gravetat.

Aquesta normativa, segons apunten des de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l’Agrupació de Bestiari festiu i popular, no fa cap distinció entre l’ús privat i l’ús per a festes pròpies de la cultura i de la tradició, i que per exemple prohibeix la utilització de productes pirotècnics a menys de 15 metres d’edificis, cosa que eliminaria els correfocs populars.

La cap de colla de la recentment creada colla de Diables de PLF, Nerea Castillejos , explica que des de fa uns dies els diables palafollencs recullen signatures per aturar aquesta iniciativa, que anuncia, podria acabar amb les colles de diables.

Les colles de diables demanen, a través d’un manifest, que el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern espanyol, estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans, mitjançant una regulació especifica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils, que amb la normativa europea es veurien obligades a desaparèixer.

Precisament Esquerra de PLF ja ha expressat la seva preocupació davant d’aquesta normativa i de les repercussions que representarien als “Diablesfolls”, que així s’anomena la colla de diables. Els republicans aposten per reconèixer la singularitat de les festes tradicionals en les que s’utilitza foc, com ara els correfocs.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics