URGENT

Andrés Rabadan continua a la presó 15 anys després d’haver matat al seu pare i haver descarrilat 3 trens al Maresme

Compartiu aquesta història

El 6 de febrer del 1994, Andrés Rabadan va matar amb una ballesta al seu pare a la casa en la que vivien a l’entrada de St. Genís de PLF. El jove es va entregar a la policia local de PLF, on també va confessar haver descarrilat tres trens de rodalies de la línia del Maresme, sense causar ferits.

Ara, 15 anys després, Rabadan es sent oblidat en una psiquiatria penitenciària. El 1994 el van condemnar a una mesura de seguretat d’internament quan van diagnosticar que era un malalt mental. Tot i que fa més de deu anys que no pren cap medicació i que no li han trobat cap malaltia mental, el Departament de Justícia no li ha donat cap permís per sortir al carrer.

Ara l’Audiència tampoc vol revisar el seu cas, i subscriu que «persisteix la seva perillositat», segons el darrer informe forense.Els metges van diagnosticar-li una esquizofrènia paranoide i, en el judici, l’Audiència de Barcelona el va eximir de culpa en el parricidi però, el va condemnar pels descarrilaments.

El Tribunal Suprem va rectificar-ho i el va condemnar a l’internament fins a la remissió de la malaltia, a un màxim de 20 anys. Un càstig que està complint en una presó, ja que no hi ha equipaments adequats. Rabadán, però, no pren cap medicació i no ha tingut cap brot des de fa 10 anys. El seu advocat, assegura està fart de presentar recursos en els què insisteix a repetir que si remet la malaltia s’ha de substituir l’internament del penat per una altra mesura prevista al Codi Penal, com la custòdia familiar.Avui dia Rabadan continua de fet en un psiquiàtric, ara a la Model. Segons l’advocat si Rabadan, que ara té 35 anys, hagués estat condemnat a 20 anys de presó, ja tindria la llibertat condicional o algun permís per sortir al carrer per tal que, com estableix la filosofia penitenciària, el seu retorn a la societat sigui progressiu per assolir-lo amb èxit.

Val a dir que en aquest temps Rabadán ha protagonitzat diversos intents de fuga i conflictes amb funcionaris en el seu periple per gairebé totes les presons catalanes.Desembre la jutgessa de vigilància penitenciària, va instar a Justícia a un «major esforç» per programar sortides i activitats a Rabadán per afavorir la seva re-socialització.La vida de Rabadan s’ha dut a la gran pantalla en una pel.lícula, que encara no s’ha estrenat, tot i que ja hi ha el tràiler que es pot veure a la nostre plana web. www.radiopalafolls.cat.

 

 

El Punt / Ràdio Palafolls

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics