URGENT

El Morrut continua expandint-se, tot i les dificultats de detecció en zones privades

Compartiu aquesta història

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de Catalunya (DAR) va afirmar ahir que a les comarques gironines hi ha una seixantena de palmeres sospitoses d’estar infestades de l’escarabat morrut, però que en tractar-se d’exemplars en parcel·les privades no se n’ha pogut confirmar l’afectació. Aquest és un dels problemes amb el qual es troben les administracions públiques de les localitats afectades per aquesta plaga per poder-la controlar i eradicar. El personal encarregat de realitzar les inspeccions rutinàries no pot accedir a aquestes finques perquè no són municipals i, per tant, no poden comprovar ni saber si hi ha presència d’escarabats i declarar-la com a infectada.
El biòleg i inspector de la zona limítrofa entre la Selva i el Maresme que col·labora amb el DAR, Josep Maria Riba, va assegurar que en les quatre poblacions que configuren el límit expansiu de la plaga pel nord de Catalunya que són Blanes, Lloret de Mar, Palafolls i Tordera (amb l’excepció de Llagostera) tenen un centenar de palmeres sospitoses d’estar afectades. Segons Riba, tot i no tenir-ne la confirmació assegura que el 70% d’aquestes ho estaran.

Precisament ahir, el departament ha organitzat una nova jornada tècnica del Pla Anual de transferència tecnològica, on van explicar-se les novetats respecte a la lluita contra el morrut de les palmeres.
El diversos ponents van remarcar la importància d’actuar en les primeres fases d’afectació per tal d’eradicar la plaga; ja que com més augmenta el nombre d’escarabats a la palmera i zona més difícil és obtenir resultats positius.

Algunes de les dades noves anunciades afirmaven que el 99,7% de les palmeres afectades a Catalunya corresponen a l’espècie canariense, per les quals el morrut té una clara preferència i són més febles

Diari de Girona

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics