URGENT

Punt mort en el debat de la planta de biogàs

Compartiu aquesta història

bioibeAvui al matí, abans del ple d’aquest divendres, s’ha convocat una comissió informativa amb els partits de l’oposició. El tema clau de la trobada, i que es preveu que centri també bona part del debat de la sessió del divendres, és el canvi de planejament urbanístic que ha de permetre a Bioibérica construir una planta de biogàs. El debat s’ha encallat. La presentació del document d’avui havia de permetre resoldre les inquietuds de l’oposició i permetre algun moviment en el debat sobre el canvi de planejament. No ha estat així.  El govern defensa el canvi d’usos mentre que els republicans  veuen “insuficient” l’avantprojecte i demanen més informació.

El govern, juntament amb el catedràtic de química Jordi Bartolí, ha exposat l’avantprojecte que havia presentat la farmacèutica i que, segons declaracions del regidor de medi ambient i urbanisme, Josep Rueda, és un resum del que es voldria construir. El document recull que constaria de cinc instal·lacions, des de la recollida del compostatge fins la producció de l’energia i que el canvi de planejament és només un primer pas molt embrionari.

De l’oposició, només hi ha assistit ERC, que, en declaracions a aquesta emissora, s’han mostrat “insatisfets” per la presentació del document d’avui. Mantenen que no els ha aportat res de nou respecte l’última trobada informativa i lamenten que no s’hagin pogut quedar amb una còpia. Segons el seu portaveu, Francesc Alemany, l’avantprojecte consta de només dues pàgines: una perspectiva fotogràfica de l’impacte visual i una possible distribució de les instal·lacions. Els republicans mantenen que no han resolt dubtes en problemes d’olors i seguretat, entre d’altres. Si no obtenen noves dades, hi votaran en contra.

Els republicans mantenen que el canvi de planejament respondrà a interessos privats de l’empresa i que el govern “ha de vetllar pels interessos dels palafollencs en un tema tant sensible com aquest”.

El govern manté que no poden obligar a l’empresa a redactar un projecte. Ara per ara ja es pot construir una planta, però per tal que sigui rendible cal que sigui de més dimensions, pel que caldria el canvi de planejament. A més, apunten que la modificació del pla comptaria amb una clàusula en la que s’obligaria a què qualsevol empresa que volgués construir una instal·lació d’aquestes característiques hauria de presentar un pla de mobilitat.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics