URGENT

Palafolls substitueix la protecció de plàstic convencional als cultius per un nou sistema

Compartiu aquesta història
El nou sistema d’encoixinat biodegradable, que pot ser de paper (a la imatge) o de plàstic. – Foto: Ràdio PLF

Els cultius han utilitzat durant molt anys l’encoixinat, un sistema de protecció per a la producció dels diversos conreus que evita el creixement de males herbes, permet estalviar aigua, redueix l’erosió del sòl i també permet millorar la producció.

Fins ara, l’encoixinat s’ha estat aplicant amb la utilització del polietilè, el que es coneix com a plàstic convencional. Amb el temps, però, s’ha observat com aquest mètode no és del tot eficient, ja que acaba generant greus problemes de residus i també de contaminació.

Ara, després d’un treball dut a terme per la Universitat de Lleida, s’ha presentat un nou sistema d’encoixinat que utilitza paper o plàstic biodegradable.

El nostre municipi és un dels indrets on s’està aplicant aquest nou sistema, concretament en el cultiu de la ceba, ja que la comarca del Maresme és una de les comarques on l’ús de l’antic plàstic està més estès i, per tant, s’ha accentuat més aquesta problemàtica.

Montse Martí, membre de Federació d’Agrupacions de Defensa Vegetal Selmar, explica quins són els avantatges d’aquest nou sistema.

Aquest dimecres, l’equip de Lluís Martín-Closas va encapçalar una jornada de presentació d’aquest nou sistema d’encoixinat, on també hi van participar Martí i membres de la Cooperativa Conca de la Tordera, com el seu gerent, Josep Ferrer, i el seu president, Antoni Pla.

Pla ha explicat que l’aplicació del nou material biodegradable ha donat un resultat molt positiu en el cultiu de ceba del nostre municipi, on s’ha aplicat tant paper com també plàstic biodegradable.

En aquest sentit, el president de la Cooperativa destaca que el canvi de material no afecta a la producció, que es manté en les mateixes condicions.

Actualment s’estan duent a terme assajos de demostració del sistema d’encoixinats biodegradables en diferents zones de Catalunya, entre elles el nostre municipi.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics