URGENT

El Maresme és la comarca barcelonina amb més percentatge de recollida selectiva neta

Compartiu aquesta història

Aquesta és una de les dades que s’han presentat aquest dimarts sobre la gestió dels residus municipals a la regió metropolitana de Barcelona, que inclou l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf, el Maresme, el Vallès Occidental i l’Oriental.

Segons informa la Generalitat, el Maresme continua sent la comarca amb el percentatge més alt de recollida selectiva neta. Ha obtingut un 34,68 %, millorant respecte l’any passat (33,30%).

Per contra, el Garraf continua amb l’índex més baix, que se situa al 25,40%. Així i tot, ha incrementat la recollida respecte quasi dos punts respecte l’any 2016, quan va ser d’un 23,45%. El Maresme, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat superen la mitjana de tot Catalunya.

A nivell global, el percentatge de la recollida selectiva neta de residus municipals a les Comarques de Barcelona s’ha situat en el 28,69 %, per sota de la mitjana de Catalunya, que és d’un 32%.

Segons el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, “la nova Llei de residus continuarà amb la política d’increment dels cànons”, que és la taxa que paguen els municipis per tona de fracció resta que destinen a l’abocador o a la incineració. D’aquesta manera, ha remarcat, “es produirà un increment especial per als ajuntaments que no compleixin amb els índexs de recollida selectiva, ja que  s’independitzarà la taxa del rebut de la brossa, que actualment està inclosa en altres rebuts, com l’IBI.

Paral·lelament, Tost avisa que cal focalitzar també l’atenció en la recollida de la fracció orgànica, una assignatura pendent dels municipis de Catalunya.

La fracció orgànica representa en pes gairebé un 40% dels residus municipals, essent la major part del que es llença. És, de fet, més que el paper, que representa un 11,7 % dels residus municipals, i que els envasos que, tot i el seu volum, representen el 10,3 % dels residus que de mitjana es poden generar a qualsevol llar.

Segons el govern, augmentar la recollida selectiva d’aquesta fracció és clau per impulsar la recollida selectiva a Catalunya.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics