El coronavirus redueix un 30% les emissions de CO2 al Maresme

Sant Pol de Mar. Costa Barcelona Maresme
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

La paralització de l’activitat que ha comportat la pandèmia de la COVID-19 ha provocat múltiples efectes, i un d’ells ha estat la disminució de la contaminació atomosfèrica.

Segons indica el Consell Comarcal del Maresme, a la nostra comarca, igualment com arreu del territori, la reducció de les emissions de diòxid de carboni es deuen principalment a 4 factors. D’una banda, la disminució dràstica de la mobilitat local. Segons CLH, la principal empresa d’emmagatzematge i distribució de productes petrolífers de l’Estat, s’ha calculat una baixada del consum del voltant del 70%. A la nostra comarca, un 30% de les emissions de CO2 es deuen al transport, i es calcula que les emissions s’acabin reduint fins a més d’un 21% en tot el període de confinament i de recuperació progressiva.

D’altra banda, un altre factor és la reducció del consum d’energia elèctrica. El consum d’aquesta energia durant el passat mes de març en comparació al mateix mes de l’any passat s’ha reduït en un 9%, mentre que l’energia produïda per les energies renovables s’ha incrementat respecte ara fa un any. Això, sumat al fet que la baixada del consum elèctric va de la mà amb la reducció de la crema de combustibles fòssils, ha provocat que la disminució de les emissions de CO2 al Maresme en l’àmbit de la producció d’energia elèctrica hagi baixat un 30% respecte l’any passat.

També s’ha detectat una reducció del consum general. Si bé que el comerç electrònic ha augmentat amb el confinament, les famílies que han vist reduïts els seus ingressos s’han vist obligades a reduir o aturar la seva activitat.

Per últim, es destaca també la reducció dràstica de la mobilitat aèria, un dels àmbits més contaminants a nivell de transport. En aquest sentit, actualment els vols s’han reduït en un 90% a Espanya i en un 55% a tot el món, per la qual cosa es preveu que la reducció sigui d’entre un 2% i un 3% a nivell global.

El CCM recorda, però, que segons apunta l’Organització Mundial de la Meteorologia aquest descens de les emissions és puntual, i que quan tot torni a la normalitat es continuarà funcionant amb el mateix sistema econòmic i, per tant, tot seguirà de la mateixa manera que abans. A la vegada, alerten que l’escenari pot ser pitjor pel clima, ja que la recessió econòmica derivada de la COVID-19 farà que se centrin tots els esforços dels governs en superar-la, destinant-hi diners que, en una altre escenari, haguessin servit per mitigar el canvi climàtic.

 

Foto de portada: Costa Barcelona Maresme

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics