Floristes i llibreters afronten un Sant Jordi difícil

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

El confinament per combatre la pandèmia del coronavirus fa que avui, 23 d’abril, es converteixi en la diada més inusual dels darrers temps. Carrers buits, sense gent ni parades de llibres o roses, i amb l’impediment de poder celebrar el Sant Jordi, com és habitual, a la via pública.

A banda de les iniciatives impulsades des de les institucions i també des del teixit social i associatiu per mantenir viva la flama cultural de la diada, el Gremi de Floristes i el de Llibreters han d’afrontar la jornada com poden, assumint que no serà igual que la resta d’anys.

En el cas de les roses, el gremi preveu que enguany es venguin entre 300.000 i 350.000 roses, una xifra molt lluny dels 7 milions que es van vendre, per exemple, el Sant Jordi de l’any passat. Per mitigar els efectes, els floristes han impulsat una campanya per fer arribar roses a domicili.

A Palafolls, la floristeria Punt de Llum serà un dels establiments que repartirà, al llarg de la jornada d’avui, roses a les cases, amb comandes que s’han pogut fer prèviament. Marta Pujades, responsable de la floristeria, explica que la intenció inicial era impulsar-ho de cara al juliol, però davant la incertesa de la situació i la demanda de la gent, finalment s’ha decidit per repartir les roses durant aquest 23 d’abril. Pujades reparteix avui roses comprades al nostre territori, i reivindica aquesta proximitat.

L’altre protagonista indiscutible del dia són els llibres. En aquest cas, el sector ha calculat una caiguda de la facturació del 90% en l’últim mes, en un moment en què es concentra bona part del gruix de vendes i que té el seu punt àlgid a la diada de Sant Jordi. Paral·lelament, les intencions de la ciutadania expressades en diverses enquestes fetes públiques aquests dies tampoc ajuden a aixecar els ànims de les llibreries de proximitat. En aquest sentit, es desprèn que només 3 de cada 10 catalans afirmen que compraran llibres i que, d’aquests, més del 60% ho faran a través d’Amazon o altres grans plataformes.

Jordi Bayarri, de la llibreria La Pilona de Malgrat, ha explicat a aquesta emissora que els efectes del coronavirus en el sector del llibre ja van començar a notar-se a l’inici de l’estat d’alarma, amb el tancament de l’activitat de les editorials i amb l’aturada de l’edició de títols previstos per aquesta diada. En aquest sentit, explica que si bé enguany faran repartiment a domicili i tindran molta feina, les vendes seran molt inferiors respecte un Sant Jordi habitual.

Ara fa una setmana, la Cambra del Llibre i el gremi de Floristes van decidir fixar el 23 de juliol com a data per la celebració del Sant Jordi, adequant-se igualment a les mesures de seguretat necessàries que previsiblement requerirà la situació, com pot ser la distància social, i amb la incertesa i pendents de l’evolució de la pandèmia de la COVID-19.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics