El Govern català portarà a la Fiscalia les actuacions de Costes al delta de la Tordera

Foto: RP
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

A finals d’abril, els ajuntaments de Malgrat de Mar i Blanes tancaven els accessos a la zona del delta de la Tordera per evitar danys a la fauna i la flora d’aquest espai protegit amb l’inici del desconfinament de la població.

Ahir al matí, però, la demarcació de Costes a Catalunya iniciava unes tasques de neteja del delta; uns treballs que, segons afirma l’Ajuntament de Malgrat de Mar, no s’havien comunicat prèviament. Això va fer que el consistori demanés a l’ens estatal l’aturada immediata dels treballs. Segons informa l’ajuntament, la demarcació ha explicat que els treballs eren “tasques de neteja per retirar residus inorgànics del riu” dipositats a la zona durant el temporal Gloria.

Segons el consistori malgratenc, la demarcació de Costes ha assegurat “desconèixer” que aquesta zona estigués tancada i protegida, argumentant que el departament de Costes de la Generalitat “no els ho ha comunicat”.

Segons ha informat el cos d’Agents Rurals, els treballs han afectat una zona on hi havia dos nius de corriol menut. Els agents, després de rebre un avís, van personar-se ahir a la desembocadura de la Tordera i van aixecar acta de l’actuació, i han informat també que comunicaran els fets a la fiscalia de Medi Ambient. Durant la inspecció, els Agents Rurals també van denunciar tres ciutadans que s’havien saltat la prohibició d’accés a la zona.

L’alcalde de Malgrat, Joan Mercader, exigia aquest matí des del lloc dels fets que no es torni a actuar, i que abans de dur a terme qualsevol altre acció es comuniqui al consistori. Mercader també ha informat que des dels serveis tècnics s’està elaborant un informe sobre l’actuació realitzada.

L’Ajuntament de Malgrat ha lamentat “la manca de comunicació i coordinació entre les dues administracions superiors”, assegurant que la problemàtica recau sobre l’àmbit local. El Govern català ja ha anunciat que portarà aquests treballs a la fiscalia d’assumptes mediambientals.

Mercader nega que Costes torni a actuar de cara al juliol, i ha explicat que ja s’ha comunicat que les accions de neteja de residus inorgànics les farà el mateix consistori de forma manual, per tal d’evitar danys ambientals. En aquest sentit, l’alcalde malgratenc ha retret a la Generalitat i l’Estat la manca dels ajuts econòmics demanats arran del temporal Gloria. Segons Mercader, aquesta és la manera que tenen per ajudar les administracions supramunicipals.

Enric Badosa, biòleg i membre del grup de voluntaris que han fet el seguiment dels ocells des de l’inici del confinament, lamenta que l’Estat hagi tirat pel dret amb aquesta actuació tenint en compte que hi havia consens amb les administracions del territori a l’hora de preservar l’espai. Tot i que Badosa afirma que la conservació de l’espècie del corriol menut no perilla, considera “molt greu” l’acció que ha dut a terme l’Estat, sobretot a nivell simbòlic.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Blanes també ha expressat el seu malestar per aquests treballs del Govern central, i l’alcalde del municipi, Àngel Canosa, els ha qualificat d’“atemptat ecològic”. En aquest sentit, afirma que és “absolutament imperdonable aquesta manca de respecte per la natura que ha demostrat el Minsteri de Costes amb aquesta actuació”. Canosa assegura que demanaran explicacions “per saber perquè han actuat amb aquesta impunitat”, afirmant que “s’han carregat la feina de dos mesos per protegir la fauna i la flora” de l’espai.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics