URGENT

Palafolls deixarà d’ingressar més de 275.000€ quan acabi la concessió de l’autopista

Compartiu aquesta història

La Generalitat aposta per introduir una Vinyeta pel manteniment de les vies ràpides catalanes

Aquest proper dia 31 d’agost s’aixecaran els peatges de la C32, l’autopista del Maresme la via de pagament més antiga de l’estat espanyol.

S’acabarà així la concessió que l’empresa Abertis té sobre aquesta via i passarà a dependre de la Generalitat. Això suposarà un benefici per a les butxaques dels qui transiten habitualment per aquesta via, però també una considerable davallada d’ingressos a les arques dels Ajuntaments per on passa l’autopista, ja que deixaran de percebre l’impost de l’IBI que pagava Abertis. No són xifres menors; són prop de 3 milions d’€ als pobles maresmencs. Qui més ingressa és Mataró amb 377.000€, seguit d’Arenys de Mar amb 370.000€ i Palafolls, que és la 3a població que més ingressa per aquest concepte: 277.000€.

Tot i això, l’impacte de deixar de cobrar aquests diners no és igual a Palafolls que a Mataró o Arenys. La perdua de l’IBI de l’autopista suposarà una reducció del 6% dels impostos directes que cada any recauda el consistori.

Segons explica l’alcalde de Palafolls a l’ACN, aquesta quantitat equival al cost anual de serveis com la llar d’infants o l’escola de música.

Més enllà de la preocupació pel que suposarà la davallada dels ingressos, l’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, també exposa els dubtes que genera el manteniment i la conservació de la via a partir de l’1 de setembre, quan desapareguin els peatges.

En aquest sentit, i consultat per Ràdio Palafolls, el Departament de Territori i Sostenibilitat manté l’aposta per crear una vinyeta que paguin anualment els conductors que usin habitualment les vies ràpides de Catalunya.

És un sistema similar al que ja s’utilitza en d’altres païssos com Suiza, on els conductors paguen una taxa anual que els permet circular per les autovies, vies ràpides i autopistes del país. També els turistes haurien de pagar aquesta vinyeta. 

Igualment encara s’està perfilant la solució que haurà d’aprovar el govern català.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics