Impulsen una descoberta de l’entorn natural del Gorg de Xon Puig

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

També conegut com a Gorg dels cans o directament el Pipican, aquesta zona per a gossos està situada en un espai natural molt interessant, a la riba dreta del riu Tordera.

Justament per descobrir l’entorn d’aquesta zona del Parc Fluvial de la Tordera, l’Associació Naturalistes del Montnegre i la Tordera ha organitzat, amb el suport de l’Ajuntament, una activitat pel proper dissabte 5 de juny.

A quarts de 7 de la tarda, la biòloga Laura Arjona i el geògraf Jordi Torallas s’encarregaran de descobrir els valors naturals d’aquesta zona propera al riu Tordera. L’activitat és gratuïta, però cal inscripció prèvia a través del correu electrònic as.natmont@gmail.com.

Aquesta zona és un espai qualificat de zona verda urbana, amb un ús intens per part de la població, on fa més de deu anys s’hi va intentar crear un sistema de basses, sense arribar a finalitzar el projecte.

El potencial de millora ambiental i les possibilitats que presenta aquest espai són molt importants, tant pel que fa als ocells, com als amfibis, als rèptils, als insectes i a les plantes, així com a la dinàmica fluvial i per a l’educació ambiental.

El mateix Torallas ha assegurat a Ràdio Palafolls que, malgrat ser conscients que no es pot recuperar la dinàmica natural de l’espai, sí que es pot plantejar fer-hi  determinades actuacions amb la participació activa de la ciutadania.

L’entitat considera que la proximitat del gorg de Xon Puig amb el nucli urbà de Palafolls fa d’aquest projecte de millora de la biodiversitat una excel·lent ocasió per integrar la participació dels ciutadans en les tasques de voluntariat i d’educació ambiental.

L’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera proposa la recuperació de la funcionalitat ecològica de l’espai natural del Gorg de Xon Puig a través d’acords de custòdia amb l’Ajuntament de Palafolls i amb l’ACA, que permetin a l’entitat fer-se càrrec de l’espai. Una de les primeres actuacions, afirma Torallas, seria la retirada d’espècies exòtiques de la zona, on ocupen un espai important que pertocaria a la vegetació autòctona.

La descoberta del Gorg de Xon Puig serà la segona activitat que l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera organitza per la Setmana de la Natura, ja que demà dissabte també tenen previst fer una sortida guiada per a conèixer els boscos culminants del Montnegre de la mà de Miquel Jover, doctor en Ciències ambientals.

També es preveuen activitats entorn a la descoberta dels ocells a la zona de la desembocadura del riu entre Blanes i Malgrat; en aquest últim municipi, avui a les 7 es fa una de les descobertes i diumenge dues més. En el cas de Tordera també s’ha organitzat una sortida per conèixer les papallones del municipi.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics