L’oposició creu que el nou ROM limita la participació de la ciutadania

Imatge del ple de Palafolls. RP
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Anit es va fer a l’Ajuntament el ple ordinari corresponent al mes de febrer. En prop de dues hores es van resoldre els tretze punts a l’ordre del dia, entre ells l’aprovació de la modificació del Reglament Orgànic Municipal, el document que marca el funcionament intern del consistori fixant quan seran els plens o juntes de govern local, l’ordre de les intervencions o el temps que té cada partit per fer les seves exposicions.

La modificació es va aprovar només amb el vot favorable dels regidors del govern municipal.

El principal motiu de disputa per part de l’oposició per no votar a favor del nou ROM, que bàsicament modificava la regulació sobre com i quan es podran fer sessions de ple o de junta de govern de forma telemàtica, és que creuen que hi ha un article que podria vulnerar el dret de participació de la ciutadania als plens municipals.

Fins ara l’article que regula la participació del públic assistent al ple indicava que les intervencions han de ser “breus i concises”, sense especificar una durada màxima. Ara bé la normativa vigent fins ara, sí marca que les preguntes del públic, que hauran de ser d’interès general i no particular, s’han de presentar per escrit abans de la sessió per tal que el govern pugui preparar-se la resposta.

Amb el nou articulat aprovat ahir, s’accepten les intervencions orals, però es contestaran en la següent sessió plenària. És en aquest apartat en el que s’expressa que “aquest tipus d’intervenció no podrà superar els cinc minuts de durada”.

Dolors Agüera, portaveu del PSC al consistori, creu que no cal limitar les intervencions del públic assistent als plens i recorda que l’alcalde té competència per dirigir el ple i per tant, de tallar intervencions.

Palafolls en Comú va més enllà i parla de limitació de la participació. La seva portaveu, Clara Hidalga, recorda a Esquerra que en uns anys potser ja no governaran.

L’alcalde de Palafolls, el republicà Francesc Alemany, va defensar la inclusió d’un màxim de temps per les intervencions del per tal de poder tenir una regulació en cas de necessitat. Alemany recorda que els regidors també tenen les seves intervencions limitades, però que mai s’ha usat el ROM per restringir les intervencions. 

A més, creu que reflexar aquest minutatge també servirà al ciutadà per saber els seus drets i deures durant el plenari municipal.

El ple ordinari de Palafolls va tenir lloc aquest dijous al vespre. Es va celebrar a la sala de plens i el podeu recuperar en vídeo a la nostra pàgina de Facebook.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics