URGENT

Augmenta el nombre de famílies que s’acullen a la tarifa social del cànon de l’aigua

Compartiu aquesta història

En total, 88.575 famílies s’han acollit al cànon social de l’aigua a Catalunya. Segons dades de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua), aquesta xifra representa un 15% més que l’any passat quan hi havia 75.966 famílies. 

Concretament, la tarifa social de l’aigua aplica una bonificació del 100%  als col·lectius més vulnerables si el consum no supera el primer tram del cànon de l’aigua. El que suposa entre un 10 i un 30% de la factura. En el cas que el consum sigui superior, la bonificació és del 50%.

Aquesta bonificació ajuda a garantir la cobertura de les necessitats bàsiques d’aigua i a establir un valor del cànon adaptat a les situacions de vulnerabilitat de la població menys afavorida, com per exemple persones amb pensions mínimes contributives, famílies amb tots els seus membres en situació d’atur, col·lectius d’especial protecció o famílies que acreditin una situació de vulnerabilitat econòmica o risc d’exclusió residencial, entre altres.

En aquest sentit, Barcelona és la província que més ha evolucionat d’un any a un altre. El 2021 comptava amb 67.087 famílies adscrites i el 2022 amb 78.946. La segueixen Tarragona amb 5.052 famílies, Girona amb 2.773 i Lleida amb 1.804.

A més de la tarifa social del cànon de l’aigua, existeix una altra ajuda que és l’ampliació per trams i que s’aplica en unitats de convivència de 4 o més membres. També reben un tractament especial els habitatges on conviuen persones amb un grau de discapacitat superior al 75%, que als efectes de l’ampliació computaran com a dues persones. En aquest cas, actualment s’acullen 308.731 famílies a l’ampliació per trams, una xifra inferior a la de 2021, degut a revisions censals de sol·licituds antigues on s’ha tancat l’expedient.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics