URGENT

Alemany es mostra incrèdul davant la decisió del Govern de rebaixar les mesures antisequera

Compartiu aquesta història

Ahir a la tarda, el Govern de la Generalitat va decidir aixecar l’emergència per sequera i tornar a la fase d’excepcionalitat als 202 municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat, entre ells Palafolls. I, és que, les pluges de les últimes setmanes han omplert de nou els embassaments fins arribar un 21% de la seva capacitat després de 7 mesos sense assolir aquest llindar. 

Aquesta rebaixa en les restriccions implica que els ciutadans d’aquests municipis podran utilitzar 230 litres per habitant i dia, en comptes de 200 com en la fase d’emergència. En el cas de Palafolls, la xifra s’eleva fins als 244 litres, tenint en compte les particularitats del municipi. 

Actualment, Palafolls consumeix uns 216 litres per habitant i dia. Una xifra que en fase d’emergència per sequera superava el llindar, però que si continua així, estarà molt per sota del límit establerts.

Tot i que aquesta decisió per part del govern català permetrà rebaixar les restriccions i, per exemple, omplir piscines aquest estiu, a nivell polític no ha estat tan ben vista. L’alcalde de Palafolls i president del Consell Comarcal del Maresme, Francesc Alemany, ha deixat palès la seva incredulitat respecte aquesta decisió. Segons indica, ha costat molt i segueix costant educar la societat per tal que siguin conscients respecte a la situació de l’aigua al país. Ara, si es permet de nou consumir més aigua, és molt probable que a l’estiu torni a haver dificultats per abastir la població. 

Per l’alcalde, aquest és un pas enrere que no assegura que a l’estiu la situació de sequera es trobi en el mateix punt que ara. Segons diu, la decisió del govern el preocupa perquè potser a l’estiu tornem a recuperar la situació d’emergència per sequera.

El canvi d’emergència a excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat està previst que es publiqui dilluns al Diari Oficial de la Generalitat, el DOGC, de manera que serà efectiu a partir d’aquell moment. Entre les noves mesures que s’aplicaran, ja no caldrà declarar les piscines refugi climàtic. Ara, les piscines municipals es podran reomplir i les privades d’ús individual o unifamiliar es podran reomplir també, sempre que tinguin sistema de recirculació d’aigua, però només amb la quantitat d’aigua indispensable per garantir les condicions sanitàries.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics