URGENT

13 infants sahrauís arriben aquest cap de setmana a l’Alt Maremse per passar-hi l’estiu

Compartiu aquesta història

Es tracta del projecte anomenat  Vacances en Pau que cada any s’organitza a la nostra zona perquè diverses famílies acullin infants sahrauís que durant la resta de l’any viuen als Campaments de Refugiats de Tinduf, a Algèria.

L’objectiu d’aquests estades a Catalunya és doble. D’entrada allunyar als nens i nenes de les altes temperatures a les que s’arriba al desert on viuen i també per que l’estada d’aquests joves a Catalunya s’aprofita per fer-los passar diferents proves i revisions mèdiques bàsiques.

L’Associació Malgrat amb el Sàhara és l’entitat que s’encarrega d’impulsar aquest projecte al territori, així com de la informació i la comunicació prèvia.

Un cop les famílies s’inscriuen, la Generalitat de Catalunya dóna el vist-i-plau i posteriorment es fa el trasllat dels menors.

A partir d’avui diumenge, els infants que enguany passaran l’estiu comencen a arribar. 3 d’ells s’estaran a Arenys de Munt, 2 d’ells a Calella, 2 a Pineda, 2 a Tordera, 2 a Canet, 1 a Sant Vicenç de Montalt i 1 a Santa Susanna.

L’estada a casa nostra té una durada de dos mesos, juliol i agost, i les famílies acollidores només cal que dediquin una mica de temps als infants i que ajudin a la interrelació dels sahrauís amb els nens d’aquí.

Fins fa uns anys, uns 700 joves dels campaments de refugiats visitaven Catalunya. La xifra però ha caigut per culpa de la crisi, ja que a banda de les famílies també ha afectat a les administracions, que habitualment s’encarreguen del viatge en avió dels infants.

A l’Alt Maresme l’any passat van venir una dotzena de nens i nenes, un d’ells a Palafolls, i enguany la xifra ha pujat en un infant, tot i que el nostre municipi enguany no n’acollirà cap.

El projecte Vacances en Pau permet donar a conèixer la realitat del poble Sahrauí, que viu desplaçat des de fa més prop de 40 anys quan el Marroc va envair el territori del Sàhara Occidental, fins aquell moment colònia espanyola, aprofitant la debilitat de Franco i davant la passivitat de la comunitat internacional.

Des de llavors els sahrauís han hagut de viure sota el domini marroquí o desplaçats als camps de refugiats del desert algerià.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics