Condemnen l’Ajuntament a readmetre o indemnitzar una treballadora acomiadada després de no superar l’oposició 

Ajuntament de Palafolls
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

En una sentència pionera a Catalunya, el jutjat social número 2 de Mataró ha condemnat en primera instància a l’Ajuntament de Palafolls a readmetre o indemnitzar a una treballadora municipal que va ser acomiadada a finals de setembre després que no aprovés una oposició.

La sentència troba provat que la treballadora portava 16 anys com a empleada municipal encadenant contractes temporals, per la qual cosa el jutge qualifica la relació laboral de “fraudulenta”, ja que no hi havia circumstàncies especials o d’excés de feina que justifiquessin aquest encadenament durant tants anys.

Núria Forradelles, graduada social que ha defensat la  treballadora, explica que a aquests treballadors municipals no se’ls reconeix ni el dret d’indemnització després de molts anys de treball.

Forradelles explica que l’abús en la temporalitat causa contractació fraudulenta, ja que només s’ha d’utilitzar en casos excepcionals i no per cobrir llocs de treball estructural.

Al passat mes de setembre es van fer les proves per cobrir definitivament 8 places d’auxiliar administratiu de personal interí que ja treballava al consistori. Només una de les 8 persones va aconseguir la plaça, mentre que els altres 7 treballadors van ser acomiadats a finals de setembre. Ara, aquesta sentència pionera a Catalunya, reconeix que l’acomiadament d’una d’aquestes persones va ser improcedent, condemnant l’Ajuntament de Palafolls a readmetre la treballadora, abonant els sous deixats de percebre des de setembre, o -i aquesta és la principal novetat de la sentència- a indemnitzar-la amb 35.000 euros pels 16 anys treballats a l’Ajuntament.

Per part del consistori, es considera que l’única manera de regularitzar la situació era fer el procés d’oposicions, i creu que s’ha actuat de la manera correcta. Francesc Alemany és l’alcalde de Palafolls i responsable de Personal de l’ajuntament.

El consistori té ara 5 dies per decidir si readmet, indemnitza o bé si presenta recurs de suplicació elevant la qüestió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En aquest cas, Alemany ja ha confirmat que l’ajuntament recorrerà la sentència. L’alcalde considera que els treballadors tenen tot el dret a fer les seves demandes als jutjats, i insisteix en què l’ajuntament vol acabar amb el que considera una “hipoteca”, referint-se a la gestió prèvia d’anteriors executius locals.

Segons indica la sentència, a la qual ha tingut accés Ràdio Palafolls, el judici es va fer al mes de febrer sense que hi comparegués l’Ajuntament de Palafolls ni el ministeri fiscal.

Es dona el cas que la demanda d’aquesta treballadora no és l’única demanda que té l’Ajuntament de Palafolls per qüestions similars i d’altres treballadors han demandat * al consistori fins i tot abans de fer el concurs-oposició. Segons algunes fonts, serien ja més d’una quinzena les persones que haurien demandat aquesta situació.

Des de fa uns mesos, l’Ajuntament de Palafolls es troba en un procés d’estabilització de la plantilla de gran part del personal interí del consistori. Es tracta de places ocupades temporalment per personal sense plaça fixa, que s’han de sotmetre a un procés d’oposicions per cobrir-la oficialment. Des de setembre ja s’han fet una quinzena de places.

Forradelles ha volgut destacar que l’abús de la temporalitat  s’arrossega des de fa molts anys al consistori.

 

* NOTA:

En edicions anteriors de la informació s’informava de diferents denúncies, quan realment són demandes.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics