URGENT

Preocupació per l’afectació de la sequera a la Tordera

Compartiu aquesta història

La manca de pluges sumat a la sobre explotació dels aqüífers de la Tordera ha posat en alerta els experts que denuncien que fa molts mesos que la llera del riu no baixa aigua.

Aquesta circumstància posa en perill l’ecosistema del Delta i fins i tot la supervivència del propi riu.

Per exemple, la situació de sequera ha fet reactivar la dessalinitzadora de Blanes. En condicions normals la instal·lació funciona en un 20 o 25% de la seva capacitat. En casos de sequera, com l’actual, l’equipament es posa a treballar a un 75% de la seva capacitat  per tal de treure la sal a l’aigua de mar i fer-la compatible per l’ús humà.

La meitat d’aquesta producció d’aigua dessalada es transporta fins l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’altra meitat es queda pel consum domèstic dels usuaris del Maresme i La Selva. Només en casos de sequera extrema l’equipament es posa en marxa al 100% de la seva capacitat.

En declaracions a aquesta emissora, Enric Sagristà, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, ha explicat que la sobreexplotació de l’aigua del riu fa empitjorar encara més aquesta manca d’aigua, perjudicant la sedimentació a les platges de la desembocadura, que precisament depenen del curs del riu i dels sediments que porta.

Sagristà també ha explicat que la sequera de la Tordera durant la meitat de l’any no és un fet normal, tot i que durant molt temps s’hagi considerat així.

En aquest sentit, l’investigador destaca que si se seguís aquest ritme, es correria el risc de patir dos estius seguits amb sequera, provocant danys a la biodiversitat de la zona i també afectant la sedimentació de les, un fet que Sagristà qualifica de “catastròfic”. A la vegada, però, considera que de moment s’està lluny d’arribar a aquesta situació.

Justament demà dijous s’ha convocat la segona reunió per la constitució de la Taula de la Tordera. En aquesta trobada hi participaran responsables polítics i tècnics dels ajuntaments de la zona i també investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, entre ells el mateix Enric Sagristà.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics