L’IAS i Granés Fundació impulsen la realitat virtual immersiva per a pacients amb autisme a la Regió Sanitària de Girona

Foto: Regió Sanitaria de Girona
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Granés Fundació i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) han presentat el projecte de realitat virtual immersiva, que es posa en marxa al Servei de Discapacitat Intel·lectual de l’IAS. El projecte està dirigit al tractament de les dificultats cognitives i conductuals de les persones amb un trastorn de l’espectre autista (TEA) i discapacitat intel·lectual i està dissenyat des de dues vessants: la terapèutica i la de recerca.

La realitat virtual immersiva crea mons interactius generats per ordinador que substitueixen les percepcions sensorials del món real per les generades digitalment. La persona pot moure’s en un entorn artificial dissenyat expressament per a ella, amb la producció de situacions que poden ser útils terapèuticament i gairebé impossibles de recrear en la vida real. 

Al mateix temps, el programa permet un control tan estret sobre els estímuls presentats que les estratègies terapèutiques es poden implementar amb precisió. A més, un dels grans beneficis és que permet reduir de forma significativa la utilització de psicofàrmacs.

Les fòbies són freqüents en persones amb autisme; es relacionen amb una àmplia gamma de desencadenants i poden tenir un impacte important en l’individu i la seva vida quotidiana. Un tractament que s’utilitza per a les fòbies en la població general, basat amb evidència científica, és l’exposició gradual: la persona imagina la situació temuda mentre està relaxada, i es va progressant gradualment fins a l’exposició en viu a la fòbia. 

Sovint experimenten dificultats amb la imaginació i l’abstracció, i, a més, els passos cap a l’exposició al món real els poden provocar nivells massa elevats d’ansietat.Per abordar aquestes limitacions, la Beca Granés Fundació permetrà investigar l’eficàcia de la tecnologia ERVI durant 24 setmanes en pacients amb TEA.

La tecnologia desenvolupada en el projecte, a càrrec de l’empresa audiovisual catalana Broomx, consisteix en un projector immersiu, el dispositiu MK360, amb què es projecten les imatges a les parets i al sostre de l’espai ERVI; i un programari de gestió propi, amb un catàleg de continguts i programes terapèutics interactius desenvolupats especialment per al sector de la salut i l’atenció social. 

La tecnologia de Broomx ha tingut un impacte positiu en diferents projectes de benestar emocional i estimulació cognitiva tant a Catalunya com a països com el Canadà o els Estats Units.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics