Finalment les dues mocions centrades en el debat sobre el futur polític de Catalunya i d’Espanya es van aprovar a PLF i sense cap vot en contra.
Primer es va aprovar la moció per a la creació d’una associació de municipis pel Federalisme Republicà. Es tracta d’una entitat que s’impulsa des de PLF amb la intenció d’aglutinar als municipis que vulguin adherir-se a l’Associació per fer visible una 3a via de futur, més enllà de l’independentisme o l’estat de les autonomies. Es tracta doncs d’una entitat creada a semblança de l’Associació de Municipis per la Independència, impulsada per l’alcalde de Vic. Segons la moció es vol crear un estat federal amb 5 estats federats (Catalunya, Galicia, País Basc, Espanya i Portugal) amb capital a Toledo, amb un model similar al dels EUA.
Esquerra, tot i no està per l’opció federalista, es va abstenir a la votació a l’entendre que per poder federar-se cal primer crear un estat propi per a Catalunya. Els republicans van recordar que s’han provat moltes formules d’encaix i que cap d’elles ha funcionat, i va preguntar-se si Espanya voldria federar-se amb Catalunya.
CiU, que també es va abstenir, ja que no coneixia el contingut de la moció a tractar, i Iniciativa va recordar que la seva formació és republicana i federalista i van votar a favor a l’igual que el PSC, que va defensar aquest model com a nou encaix de Catalunya en el global de la península ibèrica.
Tampoc va rebre cap vot en contra la moció presentada per ERC i CiU en suport al dret a decidir. La moció defensava impulsar el consens per poder tirar endavant una consulta popular vinculant i democràtica per tal que els catalans decideixin el seu model d’Estat.
La moció va comptar amb els vots tant dels republicans com dels nacionalistes, així com també d’Iniciativa i de 3 regidors del PSC; Antònia Petit, Josep Ribas i el propi alcalde de PLF, Valentí Agustí. Només es van abstenir els altres 3 regidors dels socialistes.
El PP va abandonar el plenari just abans de l’inici de la discussió dels les dues mocions