La Depuradora de l’Alt Maresme Nord, més sostenible

EDAR Alt Maresme Nord / Autor. Consell Comarcal del Maresme
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

El passat mes de març es va instal·lar a la depuradora de l’Alt Maresme Nord, situada a l’antiga pedrera de Montpalau , un sistema de tractament integrat de fangs que havia de tractar els residus que es generen en el procés de tractament d’aigües residuals. Segons el Consell Comarcal, el sistema ha superat amb èxit la prova pilot, ja que permetrà estalviar econòmicament però també millorar el medi ambient.

Des del mes de març, s’ha comprovat que el tractament dels fangs amb el sistema integrat ha reduït un 85% les emissions de CO2 en comparació amb els mecanismes utilitzats abans. També ha reduït a la meitat els residus i facilita la seva transformació en fertilitzant agrícola. A més, tal i com ha explicat el president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez, “permet estalviar 180 mil euros a l’any”, uns diners que, diu, es revertiran en més serveis ambientals per al territori.

Visita a l'EDAR Alt Maresme Nord / Autor: Consell Comarcal del Maresme
Visita a l’EDAR Alt Maresme Nord / Autor: Consell Comarcal del Maresme

El sistema es pioner a Catalunya i permet el tractament conjunt de tots els residus que generen les 9 depuradores del Maresme. L’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de l’Alt Maresme Nord i la de Mataró són les úniques de la comarca que permeten processar els fangs posteriors al tractament de les aigües en un procés de digestió anaeròbica. Des del passat mes de març s’estan tractant els fangs generats a les depuradores de Tordera, Teià, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar i Sant Pol.

La inversió de 280.000 s’amortitzarà en 18 mesos i ha consistit en habilitar els dipòsits ja existents capaços de tractar els fangs i que no s’utilitzaven.

Es preveu, a més, que l’any que ve, el centre de tractament d’aigües residuals, alhora que generi aigua neta i fertilitzant, també pugui generar l’energia necessària per funcionar a més d’obtenir un excedent que es podria utilitzar per altres projectes

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics